Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Mus dyniowy do potraw wszelakich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mus z pieczonej dyni- idealny do dań na słodko oraz wytrawnych. Można go za pasteryzować lub zużyć na bieżąco w ciągu kilku dni.

Mus dyniowy do potraw wszelakich Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus dyniowy do potraw wszelakich

 

  • 1 średnia dynia
  • opcjonalnie woda

Sposób przygotowania:

Mus dyniowy do potraw wszelakich
Dynię myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki (ja zazwyczaj dzielę ją na 8-10 części). Usuwamy miękki miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do chwili aż dynia zmięknie i da się łatwo rozgniatać widelcem (około 25-30 minut). Usuwamy skórkę, a miąższ partiami przekładamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby łatwiej go było miksować.Puree z dyni przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy na bieżąco w ciągu kilku dni lub pasteryzujemy średnich słoiczkach.
Mus dyniowy do potraw wszelakich
Dynię myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki (ja zazwyczaj dzielę ją na 8-10 części). Usuwamy miękki miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Mus dyniowy do potraw wszelakich
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do chwili aż dynia zmięknie i da się łatwo rozgniatać widelcem (około 25-30 minut).
Mus dyniowy do potraw wszelakich
Usuwamy skórkę, a miąższ partiami przekładamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy.
Mus dyniowy do potraw wszelakich
W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby łatwiej go było miksować.

Tagi:

dynia