Sposób przygotowania:
Mus z truskawek i kaszy mannej
Zaczynamy od zagotowania mleka. Wsypujemy do niego kaszę cukier wanilinowy i cukier kryształ, mieszamy, bo jak wiadomo kasza manna lubi się przypalać, co nie jest wskazane do tego przepisu... Dodajemy sok z cytryny, żeby przełamać słodki smak. Gotową kaszę studzimy(kasza jak wiemy, nie potrzebuje dużo czasu do gotowania, kilka minut jej w zupełności wystarczy). W czasie kiedy nasza masa się chłodzi zabieramy się za truskawki, które myjemy, zostawiamy sobie kilka do dekoracji. Na dno pucharka wykładamy pokrojone w plastry truskawki(ja dodatkowo dałem kilka kropelek octu balsamico. Resztę truskawek przecieramy przez sito, uprzednio je rozgniatając.np tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. Wyjdzie nam w miarę gęsty syrop; sok. Jeżeli kasza się już wystudziła miksujemy ją mikserem stopniowo dodając soku z truskawek, który wcześniej przetarliśmy. Jeżeli uznasz, że masa ma konsystencję musu, nie dolewaj więcej płynu i ubijaj masę przez ok 2-3 minuty. Warto jest jeszcze spróbować czy mus jest dobry na słodkość czy kwaśność(każdy ma inny smak :D ) Przełóż mus do przygotowanych pucharków. Z reszty soku możesz zrobić "taflę" na górze musu. Kilka kropel octu balsamico i mięta do dekoracji. BON APPÉTIT !!!
Mufinka1
k.tyczynski
cherry
nutella
k.tyczynski
julita82p