Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Musowa kawa, tzn. kawa z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Kawa z musem z dyni- obowiązkowa w sezonie jesiennym. Przygotowana w domu jest nie tylko tańsza, ale i zdrowsza od tej dostępnej w popularnych kawiarniach.

Musowa kawa, tzn. kawa z dynią

Składniki:

Musowa kawa, tzn. kawa z dynią

 

  • 10 dag musu z dyni

 

 

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

  • 1 czubata łyżeczka brązowego cukru

 

 

  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Musowa kawa, tzn. kawa z dynią
Mus z dyni i brązowy cukier dodajemy do mleka. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy, przelewamy do wysokiej i przezroczystej szklanki. Kawę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku. Od razu wlewamy cienkim strumieniem na szklanki z dyniowym mlekiem. Najważniejsze o czym musicie pamiętać to to, aby kawa miała wyższą temperaturę niż mleko, dzięki czemu otrzymacie wyraźne warstwy. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.Bitą śmietanę nakładamy na kawę. Obficie posypujemy cynamonem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Tagi:

kawa dynia