Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Cciasto nie dość, że jest czekoladowe, to jeszcze ma pyszny krem zrobiony z najlepszego daru jesieni czyli Dyni, więc czy może być coś lepszego na długie chłodne wieczory?

Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym

 

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem z dyni
  • Opakowanie 250 g serka mascarpone
  • 1 niepełna szklanka musu z dyni
  • ¼ kostki masła
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • Sok z ½ pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, margarynę i kakao, zagotowujemy, mieszamy i kiedy wszystkie składniki się połączą w jedną gładką masę odstawiamy do wystygnięcia. Do przestudzonej masy wbijamy jajka i dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ucieramy mikserem aż składniki się połączą. Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem około 5 minut, stopniowo dodajemy serek mascarpone na przemian z musem z dyni. Krem cały czas ubijamy, dodajemy sok z pomarańczy i kiedy składniki dokładnie się połączą krem wstawiamy na 15 minut do lodówki. Upieczone i ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Na spód ciasta nakładamy krem dyniowy, a z drugiej połówki ciasta robimy kruszonkę i posypujemy nią krem. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Podajemy z ulubioną kawą lub herbatą .