Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Muszelki na pieczarkowo

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Proponujemy dziś makaron z grzybkami doprawiony koperkiem i pietruszką

Muszelki na pieczarkowo

Składniki:

Muszelki na pieczarkowo

 

  • 20 dag makaronu muszelki
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju aromatyzowanego borowikami ( można użyć zwykły z pestek winogron )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 pęczka pokrojonego koperku
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 kostka bulionu drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Muszelki na pieczarkowo
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki . Usmażyć na rumiano na oleju z masłem , posolić i popieprzyć . Makaron ugotować al dente .Odcedzić .Wrzucić z powrotem do garnka, dodać podsmażone pieczarki z tłuszczem .Wsypać koper i pietruszkę .Wymieszać . Zostawić chwilę przykryty by przeszedł smakiem. Doprawić jeśli potrzeba . Używam olej aromatyzowany borowikami bo po prostu mam - nadaje potrawie smaku , ale jak nie ma to można po prostu wrzucić do smażenia pieczarek kawałek namoczonego wcześniej w bardzo małej ilości wody suszonego borowika .Jak się go chwile posmaży to olej nabierze grzybowego smaku.



Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do II dania.