Musztarda własna naturalna

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Musztarda pozbawiona jest tej niezbyt przyjemnej ostrej woni octu, a smak wprost wyśmienity

Musztarda własna naturalna

Składniki:

Musztarda własna naturalna

 

  • 60g gorczycy;
  • 20g kolendry;
  • 20 ziaren pieprzu zielonego;
  • 5g imbiru mielonego;
  • 1/2 łyżeczki cząbru;
  • ok. 100ml octu jabłkowego; (można winny);
  • 25 ml oleju z pestek winogron;
  • odrobina soli i cukru (miarką „w 3 palce”).
  • UWAGA:
  • można dodatkowo dodać różne zioła ale z tym raczej radzę poczekać i robić małe porcje na zasadzie poszukiwań, dlatego nie podaje „kombinacji”,  a tylko w przepisie małe sugestie.

Sposób przygotowania:

Musztarda własna naturalna
40 g gorczycy  oraz 10g kolendry i pieprz zmielić, a 20g gorczycy i 10g kolendry mocno pognieść, zmieszać z imbirem dodać sól i cukier i zalać octem w słoiczku, tak aby przykrył mieszaninę, ok. 0,5 cm ponad. Pozostawić temperaturze pokojowej na 3-4 dni, jeśli trzeba uzupełniać octem ale nie za dużo, żeby za bardzo nie rozrzedzić, po tym okresie: -dodać cząber, olej i wymieszać, pozostawić na 1 dzień. Można stosować jako  samą musztardę jak również po zastosowaniu różnych dodatków  np. majonezu stosować jako sos do jaj czy mięs. Bardzo ciekawe smaki mają: - mieszanka łyżeczki tej musztardy z dwiema łyżkami drobno startego buraka(!) ; -łyżeczka musztardy z koncentratem pomidorowym oraz pokrojonym drobno pomidorem(bez pestek i skórki). -również inne dodatki łatwo się komponują smakowo. Zezwalam;)), na kombinacjeD