Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Musztardowe steki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Banalnie proste jedzonko, ale też bardzo smaczne

Musztardowe steki wołowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Musztardowe steki wołowe

 

  • 50 dag mięsa wołowego
  • ok. 5-6 łyżeczek musztardy chrzanowej
  • przyprawa do steku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Musztardowe steki wołowe
Mięso dzielimy na plastry o grubości ok 2cm, lekko rozbijamy je pięścią. Każdy z kawałków mięsa nacieramy z dwóch stron solą (najlepiej morską prosto z młynka) oraz pieprzem (polecam kolorowy, również swieżo zmielony). Następnie na każdy ze 'steków' nakładamy z jednej strony łyżeczkę musztardy chrzanowej i posypujemy przyprawą do steku (można też wcześniej wymieszać musztardę z tą przyprawą). Wołowinę wkładamy na minimum 20h do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu smażymy steki do ich całkowitej miękkości (kwestia naszego gustu). Podajemy z ziemniakami i surówką na obiad.
Musztardowe steki wołowe
Następnie na każdy ze 'steków' nakładamy z jednej strony łyżeczkę musztardy
Musztardowe steki wołowe
Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu smażymy steki
Musztardowe steki wołowe
Podajemy z ziemniakami i surówką na obiad..