ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Sałatka z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka z tuńczykiem jest bardzo smaczna. Przygotowana z ulubionymi składnikami, smakuje do podjadania lub z ciemnym pieczywem.

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

Sałatka z tuńczyka

 

  • ryż basmati 2 woreczki ugotowane 200 gram,
  • cebula biała 1 mniejsza,
  • cebula czerwona 1 mniejsza,
  • ogórek kiszony 1 średni,
  • kukurydza 1 puszka mała,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • tuńczyk w oleju 2 puszki,
  • kapusta pekińska 1/2 główki lub 1 mała

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka
Dobry sposób na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego. Ryż basmati czarno - biały doskonale komponuje się smakowo z tuńczykiem.

Ugotowany ryż w osolonej wodzie wsypać do miski. Pokrojoną na cienkie piórka cebulę białą i czerwoną i ogórek kiszony na cieniutkie plasterki wsypać do ryżu. Kukurydzę z małej puszki odcedzić na sitku i dodać do ryżu.

Kapustę pekińską pokroić na kawałeczki i dać do ryżu. Dodać pieprz mielony, sól, tuńczyk w oleju z puszki (całą zawartość) do ryżu, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na 20 minut. Można jeść. Ja dodatkowo dodałam swoje ogórki a`la pikle w plastrach w zalewie z papryczką chilli.