Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z salami
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Umyte pieczarki kroimy w plasterki i podsmażany na patelni z dodatkiem oleju lub masła . Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy sos z passaty pomidorowej z dodatkiem ziół prowansalskich, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz pokrojonych oliwek.
4. Gotowy sos pomidorowy mieszamy z makaronem i podsmażonymi pieczarkami.
5. Na wierzch układamy plasterki salami, kulek mozzarelli lub startej mozzarelli i pokrojonych oliwek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni aż ser mozzarella się roztopi.
2. Umyte pieczarki kroimy w plasterki i podsmażany na patelni z dodatkiem oleju lub masła . Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy sos z passaty pomidorowej z dodatkiem ziół prowansalskich, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz pokrojonych oliwek.
4. Gotowy sos pomidorowy mieszamy z makaronem i podsmażonymi pieczarkami.
5. Na wierzch układamy plasterki salami, kulek mozzarelli lub startej mozzarelli i pokrojonych oliwek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni aż ser mozzarella się roztopi.