ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki bananowe są idealne na szybki posiłek do śniadania, kolacji czy na deser. Możne je podać z ulubionym dżemem, konfiturą, sokiem, syropem.

Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne

 

  • banany 4 sztuki dojrzałe,
  • mąka tortowa 3 łyżki,
  • mąka krupczatka 2 łyżki,
  • mleko z 3/4 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • cukier 1 łyżka,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
  • konfitura wiśniowa - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne
Składniki temperatura pokojowa= dojrzałe, nie twarde banany rozgnieść widelcem na pakę z grudkami małymi.

Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, sok z cytryny, jajka, mleko i łyżką połączyć składniki na nie za gęste ciasto.

Na patelni rozgrzać olej, dużą łyżką (2 łyżki na 1 placek) kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z każdej strony.

Usmażone partiami placki (wyszło 12 placków) odkładać na talerz.

Przed podaniem posmarować każdy placek konfiturą wiśniową lub jaką się lubi.
Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne
Banany powinny być dojrzałe i nie twarde.
Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne
Składniki powiiny być w temperaturze pokojowej.
Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne
Ciasto ma mieć konsystencję nie za gęstą.
Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne
Smażyć na rumiano z każdej strony placuszki.
Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne
Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne
Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne
Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne
Placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne