Sposób przygotowania:
nacinane ziemniaczki
Obrane ziemniaki umyć i osuszyć. Odciąć cienki plasterek wzdłuż ziemniaka, tak aby leżały stabilnie. Następnie ponacinać je głęboko. Aby nie przeciąć ziemniaka na pół można położyć obok drewnianą łyżkę. Delikatnie rozchylić plastry i posmarować oliwą, tak aby oliwa dostała się między plastry. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać po wierzchu koperkiem. Piec w piekarniku około 1 godziny. Należy uważać aby nie przeciąć bulwy!!
..można też w nacięcia włożyć małe kawałki boczku lub coś innego...
Pod koniec pieczenia ziemniaczki posypać serem żółtym i oregano (ewentualnie papryką). Nieźle smakują z sosem czosnkowym
..można też w nacięcia włożyć małe kawałki boczku lub coś innego...
Pod koniec pieczenia ziemniaczki posypać serem żółtym i oregano (ewentualnie papryką). Nieźle smakują z sosem czosnkowym