angel89

angel89

Kucharz
[Przepisów: 4]

nacinane ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ziemniaczki, które są dodatkiem do obiadu.

nacinane ziemniaczki

Składniki:

nacinane ziemniaczki

 

  • Ziemniaki, oliwa, sól i pieprz, koperek

 

Sposób przygotowania:

nacinane ziemniaczki
Obrane ziemniaki umyć i osuszyć. Odciąć cienki plasterek wzdłuż ziemniaka, tak aby leżały stabilnie. Następnie ponacinać je głęboko. Aby nie przeciąć ziemniaka na pół można położyć obok drewnianą łyżkę. Delikatnie rozchylić plastry i posmarować oliwą, tak aby oliwa dostała się między plastry. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać po wierzchu koperkiem. Piec w piekarniku około 1 godziny. Należy uważać aby nie przeciąć bulwy!!
..można też w nacięcia włożyć małe kawałki boczku lub coś innego...
Pod koniec pieczenia ziemniaczki posypać serem żółtym i oregano (ewentualnie papryką). Nieźle smakują z sosem czosnkowym

Tagi:

ziemniaki