Sposób przygotowania:
Nadziane jajko w papierze ryżowym
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać. Następnie przekroić na wpół na wzdłuż, wyjąć żółtka i pokruszyć je w miseczce widelcem. Mięso z kurczaka gotowanego zemleć, dodać oczyszczoną, opłukana i posiekaną czuszkę oraz pędy bambusowe, kiełki sojowe i namoczone wcześniej i posiekane grzybki mun. Doprawić farsz solą i curry po łyżeczce i wymieszać z pokruszonymi żółtkami.
Farszem nadziewać łódki z białek, a papier ryżowy po wypakowaniu namoczyć, przekładając czystymi ściereczkami, by wchłaniały wilgoć. Zostawić tak na pół godziny lub trochę dłużej. Następnie wlać olej na patelnię, rozgrzać, a międzyczasie jajko nadziane kłaść na środek arkusiku z papieru ryżowego i płaty jego unieść w górę i zlepić na górze, tworząc paczuszkę. Dla ułatwienia zlepiania, można użyć białka z surowego jaja i ścisnąć mocno palcami.
Tak samo robić kolejne paczuszki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć przez 5-7 min. na średnim ogniu, by się szybciej pakieciki zrumieniły. Po usmażeniu wyjmować, odsączyć i przełożyć na półmisek. Podawać jako dodatek do rosołku w filiżankach.
Farszem nadziewać łódki z białek, a papier ryżowy po wypakowaniu namoczyć, przekładając czystymi ściereczkami, by wchłaniały wilgoć. Zostawić tak na pół godziny lub trochę dłużej. Następnie wlać olej na patelnię, rozgrzać, a międzyczasie jajko nadziane kłaść na środek arkusiku z papieru ryżowego i płaty jego unieść w górę i zlepić na górze, tworząc paczuszkę. Dla ułatwienia zlepiania, można użyć białka z surowego jaja i ścisnąć mocno palcami.
Tak samo robić kolejne paczuszki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć przez 5-7 min. na średnim ogniu, by się szybciej pakieciki zrumieniły. Po usmażeniu wyjmować, odsączyć i przełożyć na półmisek. Podawać jako dodatek do rosołku w filiżankach.