marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Nadziane jajko w papierze ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ta przekąska jest zbliżona do kuchni wietnamskiej, ale ma polski akcent-jajko faszerowane trochę po polsku z domieszką orientu. Trochę się kojarzy z wielkanocną zakąską, spróbuję jednak podać ją smażoną w papierze ryżowym.

Nadziane jajko w papierze ryżowym

Składniki:

Nadziane jajko w papierze ryżowym

  • 300 g. mięsa drobiowego,np. z gotowanych udek na wywar,
  • 6 jaj dużych,
  • 1 czuszka średnia,
  • 1/2 zawartości puszki pędów z bambusa,
  • 1/2 zawartości puszki lub słoika kiełków sojowych,
  • 35 dag. namoczonych i posiekanych grzybków mun,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka soli,
  • olej do smażenia,
  • 12 sztuk arkuszy papieru ryżowego,
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • oraz czyste ściereczki do przełożenia papieru ryżowego.

Sposób przygotowania:

Nadziane jajko w papierze ryżowym
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać. Następnie przekroić na wpół na wzdłuż, wyjąć żółtka i pokruszyć je w miseczce widelcem. Mięso z kurczaka gotowanego zemleć, dodać oczyszczoną, opłukana i posiekaną czuszkę oraz pędy bambusowe, kiełki sojowe i namoczone wcześniej i posiekane grzybki mun. Doprawić farsz solą i curry po łyżeczce i wymieszać z pokruszonymi żółtkami.

Farszem nadziewać łódki z białek, a papier ryżowy po wypakowaniu namoczyć, przekładając czystymi ściereczkami, by wchłaniały wilgoć. Zostawić tak na pół godziny lub trochę dłużej. Następnie wlać olej na patelnię, rozgrzać, a międzyczasie jajko nadziane kłaść na środek arkusiku z papieru ryżowego i płaty jego unieść w górę i zlepić na górze, tworząc paczuszkę. Dla ułatwienia zlepiania, można użyć białka z surowego jaja i ścisnąć mocno palcami.

Tak samo robić kolejne paczuszki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć przez 5-7 min. na średnim ogniu, by się szybciej pakieciki zrumieniły. Po usmażeniu wyjmować, odsączyć i przełożyć na półmisek. Podawać jako dodatek do rosołku w filiżankach.

Tagi:

mięso