Sposób przygotowania:
Nadziane jajka w żurku
Kiełbaski związać nicią do mięs tak by miały ładny serdelkowaty kształt( na 12 sztuk ). Farsz z końcówek wycisnąć by kiełbaski nie popękały. Z wyciśniętego farszu zrobić 12 kulek wielkości żółtka jajka ugotowanego na twardo* Zagotować wodę z marchewką . Do wrzącej włożyć ostrożnie kiełbaski i kulki z farszu -- parzyć na bardzo małym gazie 20 minut. Wyłowić kiełbaski , kulki z farszu i marchewkę. Zostawić do ostygnięcia. Do wywaru wlać zakwas . Zagotować. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem , majerankiem. Ugotować jajka na twardo. Ostudzić . Obrać. Przekroić na pół. Wyjąć ostrożnie połówki żółtek. W puste miejsca włożyć kulki z farszu. Udekorować listkami zieleniny. Gorący żurek wlać na talerze ( 4 ). Na każdym talerzu w żurku ułożyć po 3 połówki jajka z kulką farszu + 6 połówek żółtka + kilka plasterków ugotowanej marchewki. * Białe kiełbaski zostają do podania na ciepło lub zimno
Henia
julcia12437
Zgadzam się z Tobą :) Rewelacyjna :D