Sposób przygotowania:
Cebularze z serem żółtym
1. Ciasto:
Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlać je do mąki i wymieszać widelcem, ale nie zagniatać. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodać pozostałe składniki olej i sól i dokładnie zagnieść, ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
2. Obłożenie:
W tym czasie gdy ciasto będzie rosło należy przygotować obłożenie: W tym celu cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w bardzo cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić do miękkości cały czas mieszając. Gdy cebula będzie miękka przyprawić ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dokładnie wystudzić.
3. Wyrośnięte ciasto trzeba podzielić na 4 równe części, następnie wałkować je na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układać je na blaszkach posmarowanych masłem. Następnie na placki wyłożyć równomiernie wystudzoną cebulę.
4. Tak przygotowane cebularze należy piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekać aż ser się ładnie roztopi.
5. Tak upieczone cebularze są gotowe do podania.
Życzę smacznego.
Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlać je do mąki i wymieszać widelcem, ale nie zagniatać. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodać pozostałe składniki olej i sól i dokładnie zagnieść, ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
2. Obłożenie:
W tym czasie gdy ciasto będzie rosło należy przygotować obłożenie: W tym celu cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w bardzo cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić do miękkości cały czas mieszając. Gdy cebula będzie miękka przyprawić ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dokładnie wystudzić.
3. Wyrośnięte ciasto trzeba podzielić na 4 równe części, następnie wałkować je na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układać je na blaszkach posmarowanych masłem. Następnie na placki wyłożyć równomiernie wystudzoną cebulę.
4. Tak przygotowane cebularze należy piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekać aż ser się ładnie roztopi.
5. Tak upieczone cebularze są gotowe do podania.
Życzę smacznego.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam:)