szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pita z kiełbaską i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Takie chlebki pita świetnie smakują w ciepłym farszem z kiełbasy i warzyw. Robię je jeśli potrzebuję danie na szybko.

Pita z kiełbaską i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pita z kiełbaską i warzywami

 

  • 4 chlebki pita
  • 1 kiełbasa wiejska
  • 1/2 cebuli zwykłej
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki pomidorów
  • papryka do smaku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • zioła prowansalskie
  • liście świeżego szpinaku

Sposób przygotowania:

Pita z kiełbaską i warzywami
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę wiejska. Gdy się podsmażamy dodajemy kukurydzę, groszek, pomidory i pastę paprykową. Przykrywamy i dusimy ok 10 minut. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami. Chlebki pita podpiekamy na grilu lub w piekarniku. Nastepnie wykładamy je świeżymi liśćmi szpinaku a do środka nakładamy farsz.
Pita z kiełbaską i warzywami
Zaczynamy od podsmażania na oleju cebulki
Pita z kiełbaską i warzywami
Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbaskę wiejską
Pita z kiełbaską i warzywami
Dodajemy groszek kukurydze i pomidory z puszki
Pita z kiełbaską i warzywami
Dodajemy przyprawy typu sol pieprz i papryka