Sposób przygotowania:
Paluszki chlebowe
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.
2. Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut w wyrośnięcia.
3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy toczymy cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Paluszki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone paluszki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.
2. Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut w wyrośnięcia.
3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy toczymy cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Paluszki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone paluszki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.