Sposób przygotowania:
Quiche z dynią, papryką, cukinią i porem
Mąkę przesiałam, dodałam pół łyżeczki soli oraz schłodzone masło. Posiekałam nożem, następnie dodałam zimną wodę i szybko zagniotłam ciasto. Owinęłam w folię i odstawiłam do lodówki.
Pora dokładnie umyłam, pokroiłam na talarki. Paprykę natomiast w paseczki. Dynię po umyciu i obraniu, pokroiłam w niewielką kostkę a cukinię w cienkie plasterki.
Ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty, nakłułam widelcem. Na spód ciasta rozłożyłam pora, paprykę, wyłożyłam dynię i cukinię. Wszystko oprószyłam czarnym pieprzem i solą ziołową.
Do miseczki wbiłam 3 jajka, dodałam śmietanę, mleko, pokrojoną natkę pietruszki. Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną, czosnek niedźwiedzi i czosnek staropolski. Tych przypraw trzeba solidnie dodać. Wymieszałam wszystko.
Powstałą masę wylałam na warzywa, wierzch posypałam startym żółtym serem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Pora dokładnie umyłam, pokroiłam na talarki. Paprykę natomiast w paseczki. Dynię po umyciu i obraniu, pokroiłam w niewielką kostkę a cukinię w cienkie plasterki.
Ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty, nakłułam widelcem. Na spód ciasta rozłożyłam pora, paprykę, wyłożyłam dynię i cukinię. Wszystko oprószyłam czarnym pieprzem i solą ziołową.
Do miseczki wbiłam 3 jajka, dodałam śmietanę, mleko, pokrojoną natkę pietruszki. Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną, czosnek niedźwiedzi i czosnek staropolski. Tych przypraw trzeba solidnie dodać. Wymieszałam wszystko.
Powstałą masę wylałam na warzywa, wierzch posypałam startym żółtym serem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
SylaUla
lukrowanepierniczki