mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Bajgle z sezamem i makiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bajgle są bułeczkami które pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać.

Bajgle z sezamem i makiem

Składniki:

Bajgle z sezamem i makiem

 

Sposób przygotowania:

Bajgle z sezamem i makiem

ETAP 1:

Bajgle z sezamem i makiem
ciasto zarobione odstawione do wyrośnięcia

Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, wsypuję dwie łyżki mąki i wody wlewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany.

Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętość. Do zaczynu przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sol, resztę wody i wyrabiam ciasto mikserem.

Przykrywam ściereczką, zostawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny.

ETAP 2:

Bajgle z sezamem i makiem
ciasto podzielone na kawałki uformowane wałeczki

Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i dzielę na 10 części. Z każdej formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części.

Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką.

ETAP 3:

Bajgle z sezamem i makiem
bajgle skręcone i uformowane obręcze odstawione do wyrośnięcia

Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę.

W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli.

ETAP 4:

Bajgle z sezamem i makiem
bajgle podgotowane posmarowane jajkiem posypane sezamem

Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję po minucie z każdej strony. Na raz wkładam 3 sztuki do garnka bo urosną.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam na nią bajgle ugotowane. Smaruję je żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią.