Sposób przygotowania:
Bajgle z sezamem i makiemETAP 1:
Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, wsypuję dwie łyżki mąki i wody wlewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany.
Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętość. Do zaczynu przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sol, resztę wody i wyrabiam ciasto mikserem.
Przykrywam ściereczką, zostawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny.
ETAP 2:
Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i dzielę na 10 części. Z każdej formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części.
Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką.
ETAP 3:
Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę.
W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli.
ETAP 4:
Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję po minucie z każdej strony. Na raz wkładam 3 sztuki do garnka bo urosną.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam na nią bajgle ugotowane. Smaruję je żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią.
edytaha
zbysiowa
SylaUla
robaczek
lukrowanepierniczki
skuter5