Sposób przygotowania:
Nadziewane pyzy z mięsem
Mięso pokroić na kawałki, zrumienić z cebulą na tłuszczu, udusić podlewając wodą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i bułkę zemleć, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Kartofle umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nich sok i odstawić na 30 minut. Następnie zlać płyn z wierzchu, a zebrany na dnie osad (skrobię) dodać do startych kartofli. Wbić jajka, dosypać mąkę i wyrobić ciasto. Utoczyć z ciasta wałek, kroić na kawałki, wyrabiać małe placuszki, kłaść na każdym porcję nadzienia i lepić kule wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać uformowane kluski do osolonego wrzątku i gotować 12-15 minut. Gdy po przekrojeniu ciasto będzie ugotowane, wyjmować pyzy łyżką cedzakową na sito i osączyć. Podawać okraszone masłem lub słoniną smacznego!!!