dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Najlepsze ciastka śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 48
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze ciastka śniadaniowe. Idealne do zabrania do szkoły. Z zewnątrz lekko chrupiące, w środku mięciutkie. Mają w sobie całe bogactwo smaku, nic dziwnego bo są tu i płatki owsiane, kawałki orzechów a także całe bogactwo ziaren i bakalii.

Najlepsze ciastka śniadaniowe

Składniki:

Najlepsze ciastka śniadaniowe

ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150 g mieszanych bakalii (dałam śliwki kalifornijskie, rodzynki, żurawinę i daktyle)
  • 3 łyżki jagód goji
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka

Sposób przygotowania:

Najlepsze ciastka śniadaniowe
Bakalie drobno pokroić, dodać ok. 2 łyżek mąki, wymieszać.

Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę, resztę mąki, orzechy, słonecznik, siemię lniane, cukier, jagody goji, wymieszać łyżką. Dodać bakalie, jeszcze raz wymieszać łyżką. Dołożyć miękkie masło, wbić jajka, wyrobić ciasto.

Lekko wilgotnymi rękami formować na kształt kuli o wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (nie spłaszczać).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut.