Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 433]

Faworkowe wiatraki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruchutkie wiatraczki udekorowane kandyzowaną wiśnią i posypane cukrem pudrem to propozycja na tegoroczny karnawał.

Faworkowe wiatraki

Składniki:

Faworkowe wiatraki

 

Sposób przygotowania:

Faworkowe wiatraki
Z mąki, żółtek, śmietany i spirytusu z dodatkiem cukru wanilinowego zagnieć gładkie ciasto. Po wyrobieniu ubijaj ciasto wałkiem lub tłuczkiem do mięsa przez około 15 minut, tak wybite ciasto rozwałkuj dosyć cienko i pokrój je radełkiem na kilkunastocentymetrowe kwadraty.

Każdy kwadrat ponacinaj po przekątnej na ok. 2–3 cm, krawędzie rogów zaginaj do środka tworząc kształt wiatraka.

Gotowe ciastka rzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż je na złoty kolor, po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu i udekoruj cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.  

Tagi:

chrusty