Sposób przygotowania:
Faworkowe wiatraki
Z mąki, żółtek, śmietany i spirytusu z dodatkiem cukru wanilinowego zagnieć gładkie ciasto. Po wyrobieniu ubijaj ciasto wałkiem lub tłuczkiem do mięsa przez około 15 minut, tak wybite ciasto rozwałkuj dosyć cienko i pokrój je radełkiem na kilkunastocentymetrowe kwadraty.
Każdy kwadrat ponacinaj po przekątnej na ok. 2–3 cm, krawędzie rogów zaginaj do środka tworząc kształt wiatraka.
Gotowe ciastka rzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż je na złoty kolor, po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu i udekoruj cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
Każdy kwadrat ponacinaj po przekątnej na ok. 2–3 cm, krawędzie rogów zaginaj do środka tworząc kształt wiatraka.
Gotowe ciastka rzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż je na złoty kolor, po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu i udekoruj cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
dorota w