Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak! To jest najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania, a do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników! Wyszedł pyszny, domowy oraz mięciutki chleb, który przez długi czas pozostaje świeży!

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania

Składniki:

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania

1 chleb pieczony w formie o wymiarach 10 x 24 cm:

  • 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam dla smaku)

Sposób przygotowania:

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania

Ciasto:

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania
Chlebek możecie urozmaicić o dodatek ulubionych ziaren.

Podane składniki przełożyć do większej miski i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki na jednolitą konsystencję.
Miskę nakryć bawełnianą szmatką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.

Przed pieczeniem:

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania
Ja swój posypałam pestkami słonecznika, który uwielbia moja córka.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania
Korzystam z piekarnika gazowego, który grzeje jedynie od dołu, więc jeśli jak ja macie problem z przyrumienieniem się wierzchu skórki to pod koniec pieczenia warto posmarować ją rozbełtanym żółtkiem.

Chlebek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut w 200 stopniach.