Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Jabłkowy chleb pszenny z ziarenkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty i szybki sposób na samodzielny wypiek niebanalnego chleba pszennego na drożdżach, z dodatkiem ulubionych ziarenek.

Jabłkowy chleb pszenny z ziarenkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowy chleb pszenny z ziarenkami

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowy chleb pszenny z ziarenkami
W wysokim naczyniu połączyć świeżo wyciśnięty sok z jabłek, ciepłą wodę, miód i ocet jabłkowy z pokruszonymi świeżymi drożdżami. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do czasu, aż drożdże zaczną rosnąć. 

W dużej misce połączyć mąkę pszenną, sól, len i pestki dyni. Dolać zaczyn drożdżowy oraz mus z upieczonego jabłka - ciasto wyrobić ręcznie lub z pomocą robota. 

Ciasto nakryć j pozostawić do wyrośnięcia. 

W tym czasie foremkę dokładnie wysmarować smalcem i posypać mąką kukurydzianą.

Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do formy, mokrymi rękami wyrównać wierzch i posypać mąką kukurydzianą. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

Foremkę wstawić do zimnego piekarnika nastawić termostat na 200℃ i piec 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć bochenek z foremki i ułożyć na kratce piekarnikowej - włączyć termoobieg, zmniejszyć temperaturę do 180℃ i piec do pełnej godziny. 

Otworzyć piekarnik i pozostawić chleb do zupełnego ostygnięcia.
Jabłkowy chleb pszenny z ziarenkami
Połączyć zaczyn jabłkowo-drożdżowy z suchymi składnikami.
Jabłkowy chleb pszenny z ziarenkami
Wyrobić ciasto chlebowe ręcznie albo robotem.
Jabłkowy chleb pszenny z ziarenkami
Wyrośnięte ciasto chlebowe przed pieczeniem odgazować.
Jabłkowy chleb pszenny z ziarenkami
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i posypać mąką kukurydzianą.

Tagi:

chleb pieczywo