Sposób przygotowania:
Jabłkowy chleb pszenny z ziarenkami
W wysokim naczyniu połączyć świeżo wyciśnięty sok z jabłek, ciepłą wodę, miód i ocet jabłkowy z pokruszonymi świeżymi drożdżami. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do czasu, aż drożdże zaczną rosnąć.
W dużej misce połączyć mąkę pszenną, sól, len i pestki dyni. Dolać zaczyn drożdżowy oraz mus z upieczonego jabłka - ciasto wyrobić ręcznie lub z pomocą robota.
Ciasto nakryć j pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie foremkę dokładnie wysmarować smalcem i posypać mąką kukurydzianą.
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do formy, mokrymi rękami wyrównać wierzch i posypać mąką kukurydzianą. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Foremkę wstawić do zimnego piekarnika nastawić termostat na 200℃ i piec 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć bochenek z foremki i ułożyć na kratce piekarnikowej - włączyć termoobieg, zmniejszyć temperaturę do 180℃ i piec do pełnej godziny.
Otworzyć piekarnik i pozostawić chleb do zupełnego ostygnięcia.
W dużej misce połączyć mąkę pszenną, sól, len i pestki dyni. Dolać zaczyn drożdżowy oraz mus z upieczonego jabłka - ciasto wyrobić ręcznie lub z pomocą robota.
Ciasto nakryć j pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie foremkę dokładnie wysmarować smalcem i posypać mąką kukurydzianą.
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do formy, mokrymi rękami wyrównać wierzch i posypać mąką kukurydzianą. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Foremkę wstawić do zimnego piekarnika nastawić termostat na 200℃ i piec 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć bochenek z foremki i ułożyć na kratce piekarnikowej - włączyć termoobieg, zmniejszyć temperaturę do 180℃ i piec do pełnej godziny.
Otworzyć piekarnik i pozostawić chleb do zupełnego ostygnięcia.