Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na drożdżach
Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i mieszać aż drożdże zrobią się płynne. Mleko wymieszać z wodą i solą, wlać do drożdży i wsypać obie mąki. Wyrobić ciasto i oprószone mąką zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie znowu ciasto wyrobić i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprószyć mąką i zostawić ciasto przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy podrośnie zrobić ostrym nożem na ukos nacięcia i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb 30 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut a potem upieczony chleb wystudzić na kratce.
Gdy podrośnie znowu ciasto wyrobić i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprószyć mąką i zostawić ciasto przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy podrośnie zrobić ostrym nożem na ukos nacięcia i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb 30 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut a potem upieczony chleb wystudzić na kratce.