Sposób przygotowania:
Biała pizza z patelniETAP 1:
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukru, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Dolać wodę i oliwę i wymieszać. Zagnieść ciasto. Uformować w kulkę i rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 25cm.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ananasa pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
Patelnię posmarować olejem. Włożyć ciasto. Podsmażyć na rumiano i przewrócić na drugą stronę. Posmarować sosem majonezowym.
Rozłożyć cebulę, kurczaka i ananasa. Posypać startym żółtym serem. Patelnię przykryć i smażyć pizzę na małym ogniu kilka minut aż ser się rozpuści a ciasto od spodu zarumieni.
Podawać na gorąco.