edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Naleśniki biszkoptowe z kiwi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Delikatne naleśniki na słodko, gorąco polecam :)

Naleśniki biszkoptowe z kiwi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki biszkoptowe z kiwi

 

  • Na patelni o średnicy 22 cm wyszło mi 6 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • duży kubeczek waniliowego serka homogenizowanego (400g)
  • 6 owoców kiwi (u mnie malutkie, po 60g sztuka, ale mocno dojrzałe)
  • łyżka miodu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki biszkoptowe z kiwi
Kiwi umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z miodem, odstawić na czas smażenia naleśników. Pod wpływem miodu owoce puszczą sok i nabiorą pysznego smaku. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć „na biało” z cukrem i szczyptą soli. Na małych obrotach miksera wymieszać z mlekiem, a następnie z porcjami dodawaną przesianą mąką, na końcu dodać wodę mineralną. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na rozgrzaną patelnię wylewać po łyżeczce oleju (przynajmniej tyle było potrzeba na mojej patelni) i nakładać ciasto w ilości dwukrotnie większej niż na tradycyjne naleśniki (zamiast jednej łyżki wazowej nakładałam dwie). Smażyć z obu stron na złoto. Patelnia nie może być za bardzo rozgrzana i trzeba uważać, gdyż ze względu na zawartość cukru, naleśniki mogą się szybko i niespodziewanie przypalić lub przywrzeć do dna. Przestudzone naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym, obłożyć pokrojonymi owocami kiwi i złożyć na pół.
Naleśniki biszkoptowe z kiwi
Żółtka utrzeć „na biało” z cukrem i szczyptą soli. Na małych obrotach miksera wymieszać z mlekiem, a następnie z porcjami dodawaną przesianą mąką, na końcu dodać wodę mineralną.
Naleśniki biszkoptowe z kiwi
Na rozgrzaną patelnię wylewać po łyżeczce i nakładać ciasto w ilości dwukrotnie większej niż na tradycyjne naleśniki.
Naleśniki biszkoptowe z kiwi
Naleśniki smażyć z obu stron na złoto uważając, aby się nie przypaliły.