Sposób przygotowania:
Naleśniki biszkoptowe z kiwi
Kiwi umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z miodem, odstawić na czas smażenia naleśników. Pod wpływem miodu owoce puszczą sok i nabiorą pysznego smaku. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć „na biało” z cukrem i szczyptą soli. Na małych obrotach miksera wymieszać z mlekiem, a następnie z porcjami dodawaną przesianą mąką, na końcu dodać wodę mineralną. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na rozgrzaną patelnię wylewać po łyżeczce oleju (przynajmniej tyle było potrzeba na mojej patelni) i nakładać ciasto w ilości dwukrotnie większej niż na tradycyjne naleśniki (zamiast jednej łyżki wazowej nakładałam dwie). Smażyć z obu stron na złoto. Patelnia nie może być za bardzo rozgrzana i trzeba uważać, gdyż ze względu na zawartość cukru, naleśniki mogą się szybko i niespodziewanie przypalić lub przywrzeć do dna. Przestudzone naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym, obłożyć pokrojonymi owocami kiwi i złożyć na pół.
paulisia_elk
przejs
edytaha
anemon