ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Naleśniki budyniowe z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z dodatkiem proszku budyniowego są bardziej o delikatniejszej konsystencji, idealne do posmarowania serkiem czy dżemem.

Naleśniki budyniowe z twarogiem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Naleśniki budyniowe z twarogiem

 

  • mleko 1/2 litra,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • woda gazowana1,5 szklanki,
  • cukier 1 łyżka,
  • sól 1 łyżeczka,
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • jajka 3 sztuki "M",
  • serek waniliowy homogenizowany 500 gram,
  • dżem truskawkowy 1 słoiczek,
  • woda gorąca 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Naleśniki budyniowe z twarogiem
Składniki o pokojowej temperaturze= do pojemnika wsypać mąkę, budyń, cukier, sól, wlać mleko, wodę gazowaną, olej, jajka, rózgą lub mikserem dokładnie ciasto wymieszać na dość lejące, zostawić na 1 godzinę na blacie kuchennym.

Patelnię naleśnikarkę 22cm posmarować raz olejem i rozgrzać, potem bez smarowania olejem, wlać chochelką porcję ciasta, rozlać na patelni i na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony.

Każdy naleśnik posmarować serkiem homogenizowanym waniliowym.

Złożyć naleśnik na tzw. "cztery", czyli na pół i jeszcze raz na pół. przed podaniem polać dżemem wymieszanym z ciepłą wodą na dość rzadki.
Naleśniki budyniowe z twarogiem
Budyń można dodać o smaku jaki się lubi.
Naleśniki budyniowe z twarogiem
Ciasto po dobrym wymieszaniu powiino z godzinę odstać.
Naleśniki budyniowe z twarogiem
Na średnim ogniu smażę naleśniki, są nie przypalone.
Naleśniki budyniowe z twarogiem
Serek można dodać taki z wiaderka o smaku jaki się lubi.
Naleśniki budyniowe z twarogiem
Naleśniki budyniowe z twarogiem
Naleśniki budyniowe z twarogiem
Naleśniki budyniowe z twarogiem
Naleśniki budyniowe z twarogiem