Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Placki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste, pachnące szarlotką racuchy z jabłkami to szybie w przygotowaniu danie, idealne na podwieczorek.

Placki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z jabłkami

 

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Placki z jabłkami
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Żółtka miksujemy z mlekiem, cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem olejem, mąką i proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do żółtek dodajemy pianę z białek oraz pokrojone jabłka. Delikatnie mieszamy.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy na rumiano racuchy.

Propozycja podanie: jogurt, cynamon, jabłka.
Placki z jabłkami
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Placki z jabłkami
Pianę z białek dodajemy do masy z żółtkami
Placki z jabłkami
Na rogrzanej patelni smażymy na rumiano rauchy
Placki z jabłkami
Podajemy z jogurtem, cynamonem i jabłkami