Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Naleśniki z proszkiem budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt.

Naleśniki z proszkiem budyniowym

Składniki:

Naleśniki z proszkiem budyniowym

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania budyniu (proszek)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Naleśniki z proszkiem budyniowym

Ciasto:

Naleśniki z proszkiem budyniowym
Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.

Jajka należy zmiksować, a następnie połączyć z wodą, mlekiem oraz solą.

Dodać mąkę z cukrem i budyń w proszku.

Całość dokładnie wymieszać.

Na końcu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go łyżką (dzięki temu naleśniki nie będą przywierały do patelni).

Smażenie:

Naleśniki z proszkiem budyniowym
Naleśniki powinny być zarumienione z obu stron.

Patelnie rozgrzać (można lekko natłuścić, ale ja to pomijam) i energicznym ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.

Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.


Tagi:

naleśniki