Sposób przygotowania:
Czekoladowy torcik z kiwiETAP 1:
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy o ∅ 26 cm z papierem do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min.
ETAP 2:
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ściąć z ciasta tzw górkę. Ciasta wyrasta sporo, więc należy go z góry przyciąć i wyrównać. Za pomocą metalowej obręczy wycięłam z ciasta koło o średnicy około 18 cm. Jeżeli takiej nie posiadamy można przyłożyć talerzyk i odciąć wokół ostrym nożem. Resztę ciasta rozdrobnić na okruszki.
ETAP 3:
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Kiwi, obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka zasypując cukrem. Wlać pół szklanki wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmiksować kiwi blenderem, wlać budyń rozpuszczony w pół szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i mieszając wlewać galaretki, aż wszystko się połączy. Spód ciasta zabezpieczyć metalową obręczą lub włożyć do formy, w której się piekło i wylać tężącą masę kiwi. Kiedy warstwa zastygnie, na środku położyć przycięty, czekoladowy krążek.
ETAP 4:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i kiedy galaretka będzie już tężeć zmiksować ją razem z ubitą kremówką. Krem wylać na ciasto i wyrównać. Zanim stężeje wysypać okruszki ciasta czekoladowego i lekko docisnąć. Dodatkowo na wierzch można posypać dekoracje cukiernicze. Odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego.
marcinka
Mniam1
Dziękuję i polecam :)