Sposób przygotowania:
Naleśniki jaglano-lniane
Do miski wlewamy kleik z siemienia lnianego, dodajemy kasze jaglana, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, make, sol do smaku i gorącą wodę. Wszystkie składniki mieszamy by powstało gładkie ciasto naleśnikowe. .Na dobrze rozgrzanej patelnie z niewielka ilością oleju wlewamy ciasto i smażymy do momentu aż brzegi nalesnika zaczną odchodzić od ścianek patelni, przewracamy na drugi bok.. W czasie smażenia, ciasto naleśnikowe z kaszy jaglanej będzie się rozwarstwiać, w niczym to jednak nie przeszkadza w zachowaniu idealnego okrągłego kształtu nalesnika. Wyglądem przypomina trochę haftowana, okrągłą serwetkę :). Naleśniki maja jasny kolor, przytrzymane na patelni troszkę dłużej, ale tak, żeby się nie przypaliły, zamienia się w pyszne , chrupiące wafelki. Naleśniki są doskonale bez żadnych dodatków ale super smakują tez z dżemem, pomarańczowym czy imbirowym.Przepis na około 10 naleśników. Smacznego:)