marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki z kaszą jaglaną i pesto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ubić składniki na ciasto naleśnikowe.Wrzucić na wrzątek kaszę jaglaną.

Naleśniki z kaszą jaglaną i pesto

Składniki:

Naleśniki z kaszą jaglaną i pesto

 

  • 2 woreczki kaszy jaglanej,
  • 1/2 l.wody,
  • słoik pesto genovese,
  • 4-5 jaj,
  • 1.5 szklanki mąki,
  • szklanka mleka lub śmietanki,
  • 50 ml.wody mineralnej gazowanej,
  • łyżeczka soli,
  • 30 dag.margaryny do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kaszą jaglaną i pesto
Na ciasto naleśnikowe przygotować przesianą mąkę, jajka, mleko lub śmietankę, wodę gazowaną i sól. Ubić trzepaczką w średniej misce lub garnku składniki oraz rozpuścić odrobinę tłuszczu na patelni i wlewać małą wazówką ciasto na patelnię. Smażyć 1-2 min. naleśniki z obu stron. Zsuwać z patelni na odwrócony talerz gotowe placki. Kaszę jaglaną wrzucić na lekko osolony wrzątek w woreczkach lub luzem i gotować z 15 min. na zwiększonym ogniu, aż woda wchłonie się w kaszę. Zestawić i ostudzić. Pesto można dodać gotowe lub przetrzeć i zmiksować świeżą bazylię dzień wcześniej, aby było szybciej. Kaszę ostudzoną do letniej temperatury wymieszać z doprawionym czosnkiem pesto. Nadziewać tym naleśniki. Zawinąć w rulony lub w chusteczki. Rozgrzać resztę ćwiartkę kostki margaryny na patelni i kłaść na rozgrzany tłuszcz naleśniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łopatkami kuchennymi na talerze i podawać na ciepło.