Sposób przygotowania:
Naleśniki z kaszą jaglaną i pesto
Na ciasto naleśnikowe przygotować przesianą mąkę, jajka, mleko lub śmietankę, wodę gazowaną i sól. Ubić trzepaczką w średniej misce lub garnku składniki oraz rozpuścić odrobinę tłuszczu na patelni i wlewać małą wazówką ciasto na patelnię. Smażyć 1-2 min. naleśniki z obu stron. Zsuwać z patelni na odwrócony talerz gotowe placki. Kaszę jaglaną wrzucić na lekko osolony wrzątek w woreczkach lub luzem i gotować z 15 min. na zwiększonym ogniu, aż woda wchłonie się w kaszę. Zestawić i ostudzić. Pesto można dodać gotowe lub przetrzeć i zmiksować świeżą bazylię dzień wcześniej, aby było szybciej. Kaszę ostudzoną do letniej temperatury wymieszać z doprawionym czosnkiem pesto. Nadziewać tym naleśniki. Zawinąć w rulony lub w chusteczki. Rozgrzać resztę ćwiartkę kostki margaryny na patelni i kłaść na rozgrzany tłuszcz naleśniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łopatkami kuchennymi na talerze i podawać na ciepło.
satina6