Sposób przygotowania:
Lniane naleśniki z serem i malinami
Do letniego mleka wsypujemy siemię lniane. Dodajemy wodę, jaja, szczyptę soli, olej lniany i mąkę orkiszową. Miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.Smażymy naleśniki.Miksujemy twarożek , jeśli trzeba dodajemy śmietanki. Maliny wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i na wolnym ogniu gotujemy do chwili, aż płyn lekko odparuje. Na końcu dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Podajemy naleśniki przełożone twarożkiem i polane sosem z malinami i posypane cynamonem.
Gosia85
jaNina
Wiem o tym, to tak jak z miodem.... ale dla smaku często daje się miód do sosów czy innych duszonych dań.
Olej lniany dałam dla lekkiej goryczki i dla tego, by naleśniki smażyć już bez tłuszczu (mam nadzieję że mi wybaczysz :))
Gosia85
Wybaczam, wybaczam :) fakt z miodem jest tak samo, ale od czasu do czasu można odejść od zaleceń :)