jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Lniane naleśniki z serem i malinami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Naleśniki z serem i sosem z malinami to proste i smaczne danie.

Lniane naleśniki z serem i malinami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lniane naleśniki z serem i malinami

 

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • szczypta soli
  • pół szklanki maki orkiszowej
  • mąka pszenna ile zabierze
  • 1/2 kg wiejskiego twarożku
  • mrożone maliny
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:

Lniane naleśniki z serem i malinami
Do letniego mleka wsypujemy siemię lniane. Dodajemy wodę, jaja, szczyptę soli, olej lniany i mąkę orkiszową. Miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.Smażymy naleśniki.Miksujemy twarożek , jeśli trzeba dodajemy śmietanki. Maliny wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i na wolnym ogniu gotujemy do chwili, aż płyn lekko odparuje. Na końcu dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Podajemy naleśniki przełożone twarożkiem i polane sosem z malinami i posypane cynamonem.
Lniane naleśniki z serem i malinami
Nie przerywając miksowania dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
Lniane naleśniki z serem i malinami
Smażymy naleśniki na patelni teflonowej lub ceramicznej .
Lniane naleśniki z serem i malinami
Usmażone naleśniki przekładamy twarozkiem.