irka30

irka30

Kucharz
[Przepisów: 5]

Naleśniki nadziewane Leczo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie jest bardzo łatwe i w miarę szybkie.

Naleśniki nadziewane Leczo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki nadziewane Leczo

 

  • Ciasto na naleśniki :

 

  • 2 jajka
  • 2 szlk.maki
  • 2,5 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie Leczo :

 

  • 500 dg.pieczarek
  • 3 cebule duże
  • 3 papryki (kolorowe)
  • 6 pętek kiełbasy (Sląska)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • sól,pieprz,chili do smaku.
  • 1szkl.wody
  • 150 dg. sera zółtego

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki nadziewane Leczo
Do naczynia wlewamy wodę,wbijamy jajka,wsypujemy mąkę,sól i dodajemy olej.Mieszamy dokładnie wszystkie składniki trzepaczką na jednolitą masę (nie ubijając). Smażymy naleśniki na małej patelni. Umyte, osuszone pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na małej ilości oleju i przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w półksiężyce i również smażymy,dodajemy do pieczarek. Paprykę umytą, osuszoną przekroić na cztery części i posiekać w paseczki,obsmażyć dołączyć do pieczarek z cebulą. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę smażymy i łączymy z resztą składników. Doprawiamy koncentratem pomidorowym,majerankiem,solą i pieprzem mieszamy ,podlewamy szklanką wody, i dusimy w garnku pod przykryciem 30 min.Z tak przygotowanym leczo zawijamy naleśniki w rulon zamknięty.Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i kładziemy na górę żółty ser,zapiekamy w 180 c przez 30 min.
Naleśniki nadziewane Leczo
Tak wygląda przygotowane leczo do nadziewania nalesników
Naleśniki nadziewane Leczo
Zawijamy naleśniki w zamknięty rulonik
Naleśniki nadziewane Leczo
Zapiekamy 30 minyt w rozgrzanym piekarniku