Sposób przygotowania:
Naleśniki wanilioweETAP 1:
Do miski wsypać mąkę pszenną tortową. Wbić do mąki jajko. Wsypać szczyptę soli i jeden cukier waniliowy. Dolać do tego ok. 1,5 szklanki zimnego mleka oraz kilka kropel zapachu waniliowego.
Wszystko zmiksować mikserem na małych obrotach. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników, aby nie było grudek.
Patelnię naleśnikową ustawić na gazie. Wlać ok. 1 łyżkę oleju, rozgrzać go i wlać porcję ciasta np. chochelką do zupy.
Ciasto rozprowadzić równo po całej patelni. Smażyć naleśnik z obu stron na złoto - brązowy kolor. Usmażony naleśnik zsunąć na talerz.
Nalać na patelnię ponownie łyżkę oleju i wlać kolejną porcję ciasta i tak do końca ciasta. Powinno wyjść 4-5 naleśników.
cherry