WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Naleśniki waniliowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki waniliowe w wersji słodkiej gdzie do ciasta dodałam cukier waniliowy i kilka kropel zapachu waniliowego.

Naleśniki waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki waniliowe

 

  • 1 większe jajko
  • ok. 1,5 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej + 1 czubata łyżka
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • kilka kropel zapachu waniliowego do ciast
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki waniliowe

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortową. Wbić do mąki jajko. Wsypać szczyptę soli i jeden cukier waniliowy. Dolać do tego ok. 1,5 szklanki zimnego mleka oraz kilka kropel zapachu waniliowego.

Wszystko zmiksować mikserem na małych obrotach. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników, aby nie było grudek.

Patelnię naleśnikową ustawić na gazie. Wlać ok. 1 łyżkę oleju, rozgrzać go i wlać porcję ciasta np. chochelką do zupy.

Ciasto rozprowadzić równo po całej patelni. Smażyć naleśnik z obu stron na złoto - brązowy kolor. Usmażony naleśnik zsunąć na talerz.

Nalać na patelnię ponownie łyżkę oleju i wlać kolejną porcję ciasta i tak do końca ciasta. Powinno wyjść 4-5 naleśników.

Naleśniki waniliowe
Naleśnik po przekręceniu w trakcie smażenia.
Naleśniki waniliowe
Ciasto naleśnikowe wlane na patelnię i rozprowadzone równo
Naleśniki waniliowe
Ciasto na naleśniki waniliowe po zmiksowaniu.
Naleśniki waniliowe
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki umieszczone w misce