WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Domowy budyń waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy budyń waniliowy czyli pyszny deser dla dzieci i dorosłych, zdrowsza wersja budyniu sklepowego.

Domowy budyń waniliowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy budyń waniliowy

ETAP 1:

750 ml mleka zimnego odmierzyć i przelać do garnka. Zagotować z cukrem waniliowym.

250 ml mleka wlać do miseczki. Wsypać do niego mąkę ziemniaczaną, ok. 5 płaskich łyżek cukru zwykłego i wbić 3 żółtka. Zmiksować to mikserem do połączenia składników.

Gdy mleko z cukrem waniliowym się zagotuje przelać rozczyn mączno - żółtkowy i cały czas mieszając gotować aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń rozlać do salaterek lub do jednej salaterki. Podawać na gorąco.

Można wzbogacić o owoce, sos owocowy lub inne ulubione dodatki.

Domowy budyń waniliowy
Budyń waniliowy po ugotowaniu w garnku przed przelaniem do salaterek

Tagi:

budyń deser