Sposób przygotowania:
Naleśniki z ricottą i pomarańczami
Sos pomarańczowy: Pomarańcze obrać, wyfiletować (robić to nad miską, żeby nie stracić soku). Cukier rozsypać na suchej, rozgrzanej patelni,podgrzewać, aż zacznie się topić. Do karmelu dodać pomarańcze razem z sokiem, który wypłynął podczas filetowania. Podgrzewać na średnim ogniu, aż karmel się rozpuści, odparować połowę płynu. Patelnię z pomarańczami zdjąć z ognia, dodać do nich masło. Mieszać, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Naleśniki: Jajka wbić do miski, rozbełtać. Do jajek dodać cukier, esencję waniliową, mleko i maślankę, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron. Nadzienie: Serek ricotta (użyłam takiego z pudełka, zmielonego) wymieszać z esencją waniliową i sokiem z cytryny, dosłodzić do smaku cukrem. Na pół każdego naleśnika nałożyć po trochu serka. Naleśniki składać na pół, następnie jeszcze raz na pół. Nadziane naleśniki polać sosem pomarańczowym.