kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Naleśniki z dżemem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na słodko.. szybko i smacznie...

Naleśniki z dżemem i bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z dżemem i bitą śmietaną

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • ½ szkl wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

  • NADZIENIE
  • dżem
  • śmietanka 30% + cukier puder lub śnieżka + 200ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem i bitą śmietaną
Najpierw ubijamy białka, dodajemy szczyptę soli. Następnie mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodajemy mleko i żółtka. Mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy ubite białka. Mieszamy. Na gorący tłuszcz wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Ja posługuje się nabierką do zupy. Jedna nabierka to akurat porcja na jednego naleśnika. Smażymy naleśniki z obu stron. Naleśniki przekładamy dżemem i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Ubitą śnieżkę kładziemy na wierzch naleśnika.
Naleśniki z dżemem i bitą śmietaną
Składniki...Najpierw ubijamy białka, dodajemy szczyptę soli.
Naleśniki z dżemem i bitą śmietaną
Następnie mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodajemy mleko i żółtka. Mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy ubite białka. Mieszamy.
Naleśniki z dżemem i bitą śmietaną
Na gorący tłuszcz wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Ja posługuje się nabierką do zupy. Jedna nabierka to akurat porcja na jednego naleśnika. Smażymy naleśniki z obu stron.