Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Naleśniki z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne złociste pulchne i bardzo maślane naleśniki przełożone dżemem truskawkowym domowej roboty. Polecam na obiad lub podwieczorek.

Naleśniki z dżemem truskawkowym

Składniki:

Naleśniki z dżemem truskawkowym

na ciasto:

dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu truskawkowego najlepiej domowej roboty
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem truskawkowym
Masło topimy i studzimy. Mieszamy mleko, mąkę, jajka, wystudzone masło, cukier oraz szczyptę soli. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 30 minut.

Na rozgrzanej patelni z paroma kroplami oleju smażymy naleśniki na złotobrązowy kolor (po ok. 2 min. z każdej strony).

Usmażone naleśniki przekładamy dżemem truskawkowym domowej roboty. Zwijamy w ruloniki i przecinamy na pół.