Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Naleśniki z dżemem i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Naleśniki z dżemem i mascarpone- idealne na obiad dla całej rodziny. Warto je przygotować, ponieważ są przepyszne.

Naleśniki z dżemem i mascarpone

Składniki:

Naleśniki z dżemem i mascarpone

 

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 150g serka mascarpone,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem i mascarpone
1. Mleko przelewam do wysokiego naczynia. Dodaję jajko, cukier waniliowy oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki.

2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję.

3. Usmażone naleśniki smaruję dżemem. Następnie nakładam porcję kremu mascarpone i delikatnie go rozsmarowuję. Naleśniki zwijam w rulon i układam na talerzu.