WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1859]

Racuszki drożdżowe z mlekiem skondensowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe racuszki/placki na świeżych drożdżach, z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego i nieslodzonego.

Racuszki drożdżowe z mlekiem skondensowanym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Racuszki drożdżowe z mlekiem skondensowanym

 

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki mąki+ 1 łyżka
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 łyżka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe z mlekiem skondensowanym

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko zwykłe i rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski. Wbić jajko. Dodać mleko skondensowane słodzone i nieslodzone, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Zmiksować na jednolite ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu z obu stron i zdejmować z patelni.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Racuszki drożdżowe z mlekiem skondensowanym
Racuszki drożdżowe w trakcie smażenia na patelni
Racuszki drożdżowe z mlekiem skondensowanym
Porcje ciasta drożdżowego wyłożone na patelnię
Racuszki drożdżowe z mlekiem skondensowanym
Ciasto drożdżowe na placki po wyrośnięciu
Racuszki drożdżowe z mlekiem skondensowanym
Ciasto drożdżowe na placki po zmiksowaniu składników
Racuszki drożdżowe z mlekiem skondensowanym
Wszystkie składniki na ciasto umieszczone w misce