WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 933]

Naleśniki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z jabłkami czyli pyszny posiłek lub deser. Zrobione są ze zwykłego ciasta naleśnikowego z dodatkiem tartego jabłka.

Naleśniki z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Naleśniki z jabłkami

 

  • 1 jajko
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. mleka
  • 0,5szkl. wody niegazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • 1 duże jabłko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jabłkami

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, dodać sól i proszek do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy i wymieszać. Wbić jajko. Wlać mleko i wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Starte jabłko wrzucić do ciasta naleśnikowego i wymieszać łyżką.

Na patelni naleśnikowej rozgrzać łyżkę oleju. Gdy olej będzie gorący wlać łyżką wazową porcję ciasta i rozprowadzić równo po patelni. Naleśnika smażyć przez kilka minut z obu stron na złoty kolor. Zdejmować usmażone naleśniki na talerz.

Z porcji wyszło mi 4 naleśniki. Podawać na gorąco najlepiej posypane cukrem pudrem.

Naleśniki z jabłkami
Usmażone naleśniki z jabłkami wyłożone na talerz
Naleśniki z jabłkami
Naleśniki z jabłkami w trakcie smażenia na patelni
Naleśniki z jabłkami
Gotowe ciasto na naleśniki wymieszane z jabłkiem
Naleśniki z jabłkami
Starte na tarce jabłko dodane do ciasta naleśnikowego
Naleśniki z jabłkami
Rozrobione ciasto naleśnikowe przed dodaniem jabłka