WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Puree ziemniaczane koperkowo - chrzanowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puree ziemniaczane czyli ugotowane i dobrze utłuczone ziemniaki z masłem, jogurtem i dodatkiem mocnego chrzanu i koperku.

Puree ziemniaczane koperkowo - chrzanowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree ziemniaczane koperkowo - chrzanowe

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczane koperkowo - chrzanowe

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odlać wodę, ziemniaki osolić i utłuc wstępnie tłuczkiem do ziemniaków.

Do ziemniaków dodać masło, jogurt naturalny i chrzan. Ja dodałam 2 łyżeczki ale mój chrzan był bardzo mocny. Można dać więcej jeśli jest łagodny.

Dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem i ponownie utłuc tłuczkiem lub mieszać dobrze łyżką jeśli wcześniej ziemniaki były mocniej utłuczone.

Z gotowego pure formować za pomocą 2 łyżek lub gałki do lodów porcje i układać na talerz.

Pure ziemniaczane koperkowo - chrzanowe
Pure ziemniaczane po wymieszaniu ze wszystkimi składnikami w garnku
Pure ziemniaczane koperkowo - chrzanowe
posiekany koperek dodany do ziemniaków z chrzanem, masłem i jogurtem
Pure ziemniaczane koperkowo - chrzanowe
Ziemniaki z dodanym chrzanem, masłem i jogurtem
Pure ziemniaczane koperkowo - chrzanowe
ugotowane ziemniaki przed posiekaniem i dodaniem dodatków