Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Naleśniki z jagodami i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki można podać zarówno na deser, jak i kolację czy nawet obiad. Takie z bitą śmietaną z mascarpone i świeżymi jagodami zadowolą niejednego łakomczucha :)

Naleśniki z jagodami i mascarpone

Składniki:

Naleśniki z jagodami i mascarpone

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki otrębów orkiszowych
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 125 g mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 1,5 szklanki świeżych jagód
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jagodami i mascarpone

Etap 1

Naleśniki z jagodami i mascarpone
Dokładnie wymieszane ciasto odłożone na kilkanaście minut.

Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać do nich cukier, maślankę, mleko, otręby i mąkę. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Ciasto odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Naleśniki z jagodami i mascarpone
Porcja ciasta wylana na rozgrzaną patelnię.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone naleśniki lekko przestudzić (jak będą gorące, śmietana z mascarpone zacznie się topić).

Etap 3

Naleśniki z jagodami i mascarpone
Mascarpone i cukier puder dodane do ubitej śmietany.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i cukier puder (ilość wg upodobań), dokładnie wymieszać.

Etap 4

Naleśniki z jagodami i mascarpone
Śmietana z mascarpone i jagody rozłożone na naleśnikach.

Jagody oczyścić, opłukać i odsączyć. Na połowie każdego naleśnika rozłożyć po trochu śmietany z mascarpone, rozsypać trochę jagód.

Etap 5

Naleśniki z jagodami i mascarpone

Naleśniki składać na pół, następnie jeszcze raz na pół i podawać.