Sposób przygotowania:
Naleśniki z jagodami i mascarponeEtap 1
Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać do nich cukier, maślankę, mleko, otręby i mąkę. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Ciasto odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone naleśniki lekko przestudzić (jak będą gorące, śmietana z mascarpone zacznie się topić).
Etap 3
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i cukier puder (ilość wg upodobań), dokładnie wymieszać.
Etap 4
Jagody oczyścić, opłukać i odsączyć. Na połowie każdego naleśnika rozłożyć po trochu śmietany z mascarpone, rozsypać trochę jagód.
Etap 5
Naleśniki składać na pół, następnie jeszcze raz na pół i podawać.