jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Puszyste naleśniki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jagody leśne są niezwykle zdrowe i wzbogacają smak najprostszej nawet potrawy! Dopóki sezon jagodowy trwa warto zjeść takie puszyste naleśniki z jagodami.

Puszyste naleśniki z jagodami

Składniki:

Puszyste naleśniki z jagodami

 

  • około 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki otrębów
  • 1 lekko ubite jajko
  • 150 ml tłustego mleka
  • 250 ml jagód leśnych
  • olej do smażenia
  • 400 ml wiejskiej śmietany lub jogurtu
  • cukier trzcinowy do posypania
  • gałązki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Puszyste naleśniki z jagodami

Przygotowanie ciasta

Puszyste naleśniki z jagodami
W misce przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Przesiej większą część mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj otręby i jajko. Wlej mleko i wymieszaj, by nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli trzeba, dosyp mąki.

Smażenie

Puszyste naleśniki z jagodami
Usmaż naleśniki na złoty kolor z obydwu stron.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Na odrobinie oleju smaż niewielkie, puszyste naleśniki na złoty kolor.

Podanie dania

Ułóż naleśniki na papierowych ręcznikach w ciepłym miejscu. Podawaj naleśniki polane śmietaną lub jogurtem, posypane jagodami i cukrem trzcinowym z gałązką mięty.


Tagi:

naleśniki