Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Naleśniki z kajmakiem i bananami a'la banoffee

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kto zna słynne ciasto banoffee ten wie, że te naleśniki smakują cudownie. Można podać je dodatkowo z bitą śmietanę. Taki deser wart jest grzechu!

Naleśniki z kajmakiem i bananami a'la banoffee

Składniki:

Naleśniki z kajmakiem i bananami a'la banoffee

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 5-6 bananów,
  • 12 łyżeczek kajmaku,
  • olej do smażenia,
  • listki mięty do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kajmakiem i bananami a'la banoffee
Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, mąkę, mleko i wodę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu na każdym naleśniku rozsmarowujemy kajmak i układamy banana. Jeżeli banany są za duże to kroimy je na 2-3 części. Naleśnika zwijamy w rurkę. Naleśniki od razu podajemy. Można dodatkowo podać je z bitą śmietaną, posypane startą czekoladą. Smacznego :)