Sposób przygotowania:
Naleśniki z karmelem pomarańczowym
Przygotuj ciasto. W garnuszku roztop masło.Do garnka wbij jajka, roztrzep trzepaczka rózgową, dosyp powoli część mąki, wymieszaj żeby nie było grudek. Wlej mleko, wsyp resztę mąki, wlej sok z pomarańczy i na koniec dodaj cukier puder. Naleśniki nie muszą być słodkie ,bo karmel tutaj dosłodzi nam cały deser. Ciasto odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj karmel. Na patelni roztop masło, wlej sok z pomarańczy i gotuj około 3 minut. Skórkę z pomarańczy pokrój w drobną kosteczkę lub po prostu zetrzyj na tarce. Na patelnię wsyp cukier oraz skórkę, przypraw cynamonem i podgrzewaj mieszając aż zacznie gęstnieć. Jeśli nie lubimy smaku skórki pomarańczowej możemy karmel zblenderować. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki bez tłuszczu. Każdy składamy w kopertę i polewamy karmelem.
MagdaMM