Sposób przygotowania:
Naleśniki z kaszą, pieczarkami i serkiem
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy mleko, jajko, sól i mieszamy dodając tyle wody gazowanej, żeby otrzymać ciasto o gęstości ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy kilka kropli oleju i smażymy na nim naleśniki. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podduszamy na nim cebulkę. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną. Do gorącego farszu( jeszcze na ogniu) dodajemy serki topione i keczup. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też inne przyprawy. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i składamy je tak, jak krokiety. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160- 180 stopni. Uprzednio dobrze jest podlać naleśniki drobiną przegotowanej wody.