CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Naleśniki z natką pietruszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najprostsze i najszybsze danie, naleśniki. Ja proponuję w wersji wytrawnej, tutaj z mięsem, ale mogą być z warzywami, czy serkiem.

Naleśniki z natką pietruszki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki z natką pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z natką pietruszki
Listki natki pietruszki lekko płuczemy i rozkładamy na ściereczce do wysuszenia. Do głębszego naczynia wbijamy jajko, solimy, dolewamy 150 ml mleka i krótko roztrzepujemy.

Dodajemy stopniowo mąkę, całość roztrzepujemy rózgą, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy możemy dolać resztę mleka i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Ciastu dajemy chwilę odpocząć.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką partię ciasta, na wierz rozkładamy kilka listków natki pietruszki i delikatnie dociskamy.

Po lekkim zrumienieniu przekładamy na drugą stronę. Naleśniki zdejmujemy na talerz. Farsz nakładamy na stronę bez natki pietruszki. 
Naleśniki z natką pietruszki
Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi

Tagi:

naleśniki