szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Krokiety z chleba tostowego na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadzienie krokietów jest bardzo pikantne poprzez dodanie papryczek pepperoni . Dla złagodzenie możemy podać sos jogurtowy.

Krokiety z chleba tostowego na pikantnie

Składniki:

Krokiety z chleba tostowego na pikantnie

 

  • 8 kromek chleba tostowego, np. pełnoziarnistego
  • 6 plastrów wędliny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 papryczki pepperoni (czerwona, zielona, żółta)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 15 dag. sera
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. tartej bułki

Sposób przygotowania:

Krokiety z chleba tostowego na pikantnie

Przygotowanie nadzienia

Krokiety z chleba tostowego na pikantnie
Do nadzienia dodajemy wędlinę, czosnek i papryczki.

Wędlinę pokroić w plasterki i przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać posiekany drobno czosnek i papryczki pepperoni.

Dodać suszony tymianek. Chwilę razem przesmażyć.

Przygotowanie chleba z nadzieniem

Krokiety z chleba tostowego na pikantnie
Na rozwałkowanej kromce nałożyć nadzienie i starty ser.

Kromki chleba tostowego płasko rozwałkować, na każdej nałożyć nadzienie i dodać starty ser.

Przygotowanie krokietów

Krokiety z chleba tostowego na pikantnie
Chleb tostowy zawinąć w ciasne ruloniki.

Zwinąć w ciasny rulonik.

Każdy z nich obtoczyć w roztrzepanym, doprawionym solą jajku, a następnie w tartej bułce.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.